Natuurlijk gebouw van een hergebruikt casco

Jeugdland, een huttenbouwspeelplaats in Almere, moest verplaatsen naar een nieuwe locatie vanwege woningbouw. Gelukkig kreeg de huttenbouwspeelplaats er een mooiere locatie voor terug in Almere Haven. Dit was ook het ultieme moment om het gebouw op te knappen. Aan Wagenbouw de eer!

De maatschappelijke organisatie De Schoor leidt huttenbouwspeelplaats Jeugdland Haven. Op de speelplaats kunnen kinderen van vier tot en met veertien jaar zich uitleven. Zij kunnen hier huttenbouwen, trampolinespringen, slingeren aan de kabelbaan, skelteren, vlotten bouwen, knutselen, koken, bakken, boogschieten en kanoën. 

Hergebruik van het casco

De Schoor wilde graag het casco van het gebouw hergebruiken voor het nieuwe Jeugdland-gebouw. Daarom ging het gebouw mee naar de fabriek van Wagenbouw. Hier is het gehele casco gecheckt, schoongemaakt en waar nodig aangepast. Zo kan het nieuwe gebouw er weer veertig jaar tegenaan. 

Nieuw gebouw in natuurlijke omgeving

Het nieuwe gebouw voor de huttenbouwspeelplaats moest passen bij de rustige, natuurlijke omgeving. Almere Haven is een omgeving met veel groen, bomen en water. Om aan deze eis te voldoen is er gekozen voor een zwart gebouw met rode accenten en een schuin dak. Ook is er nog een extra module toegevoegd, om aan de gewenste oppervlakte te voldoen. 

De grote ramen zorgen voor een mooi uitzicht op de speelplaats. Ook kan de ingang nu veel beter in de gaten worden gehouden vanuit het kantoor. Er is een grote hal waar kinderen zich kunnen inschrijven, voordat ze gaan spelen. Daarnaast heeft het gebouw een grote keuken. 

Niet alleen het hergebruikte casco is duurzaam, maar ook de benodigde techniek. Zo wordt stroom opgewekt via zonnepanelen en wordt de verwarming geregeld via een luchtwarmtepompsysteem.