LUMC Polikliniek

Ziekenhuizen met verbouwingsplannen en tijdelijk of langduriger ruimtegebrek gebruiken steeds vaker het instrument van de tijdelijke of semipermanente huisvesting. Daarmee creëren de zorginstellingen niet alleen (snel) de broodnodige vierkante meters, de kwaliteit is tegenwoordig ook van een zeer hoog niveau. Ook voor het LUMC in Leiden hebben we een tijdelijke uitbreiding van de polikliniek Radiologie verzorgd.

Goede voorbereiding

Bij de realisatie van deze poli van het LUMC moesten alle wanden aan één kant opengelaten worden, zodat partijen die iets in de wanden moesten installeren de binnenkant kon controleren en na goedkeuring konden aftekenen. Pas dan ging de wand dicht. Bij dit soort projecten hebben is er relatief veel werk en afwerking op locatie. Dat betekent vooral veel overleg en samenwerken met installateur Unica, omdat die de installaties voor gebouw en medische voorzieningen in onze modules moest verwerken. Door een goede voorbereiding verliep dat overigens prima.

Complete poli

De eenlaagse poli biedt plaats aan de afdeling Radiologie, die wat langer in gebruik zal blijven. De poli telt 25 spreekkamers, vier gipskamers, een aantal grotere behandelkamers, een sectie radiologie en een personeelsgedeelte (kantoren, kantine, kleedruimte etc.). De installatietechniek is grotendeels ondergebracht in een aparte aanbouw. 

Opbouw

Vanwege het naastgelegen spoor en de grote hoeveelheid kabels en leidingen in de grond is er niet onderheid. De poli rust op grote fundatieplaten, voor de SEH is een 25 centimeter dikke betonnen plaat gestort. Daarop zijn de modules geplaatst, de meeste met een grondvlak van 3 x 6 meter en een beperkt aantal van 3 x 9 meter. De geïsoleerde modules zijn opgebouwd uit stalen frames en betonvloeren met SAB sandwichpanelen in de gevels en 15 centimeter dikke sandwichpanelen voor de daken. De binnenruimtes zijn afgewerkt met systeemplafonds en kant-en-klare Agnes wandplaten met watervast afneembaar decorfolie. 

Inrichting op maat

Naast de inbouw van de vele technische voorzieningen in wanden en plafonds zijn er drie brandcompartimenten in de poli, de straling-producerende apparatuur van beide radiologie-secties en zware installaties. Voor de brandcompartimentering was 30 minuten gevraagd, dit is met 12,5 mm gips aan weerszijden tot 60 minuten opgerekt om gelijk een aanzienlijk geluidswerend effect te krijgen. Voor de stralingswering zijn de betreffende ruimtes volgens alle strenge voorschriften voorzien van gipswanden met 2 tot 2,5 mm lood. Deze ruimtes zijn uiteraard getest op stralingslekken. Zware medische apparatuur is waar nodig via draadeinden afgehangen aan het constructieve dak. De WTW-installaties zijn op stalen frames geplaatst die weer op kolommen rusten. Verder zijn de units afgewerkt naar de inrichtingsspecificaties en kleurenschema’s van de klant. 

  • Aantal units 68
  • Vierkante meters 1224 m²
  • Type units DS
  • Toepassing Poliklinieken
  • Duur van het project Koop
Neem contact op

Meer informatie?

We zijn groot geworden met modulair bouwen, en we helpen u graag met uw uitdaging om huisvesting te realiseren. Wilt u meer weten? Plan een afspraak met één van onze adviseurs.