Modulair restaurant op een bijzondere locatie

Ze waren nog maar twintigers toen Ralph Pol en Jan Willem Schoot in 2014 hun eerste horecazaak in Leeuwarden openden. Docks is alweer hun vierde zaak en werd net voor de tweede horeca-lockdown geopend: in een modulair pand, op een tijdelijke locatie, tot het permanente gebouw in de nieuwe jachthaven klaar is.

Het was wel zuur. Docks was één dag open en toen konden de biervaten alweer dichtgedraaid worden. Door de tweede lockdown moesten de deuren sluiten; ook van lunchroom Barrevoets, eetcafé Spinoza en cocktailbar Dr. Watson: hun andere horecazaken. De tijd is echter nuttig gebruikt. Docks werkte het beach concept voor de zomer verder uit.

Een bijzondere locatie 

Docks zit op een bijzondere locatie. Aan de Redbadwei in een nieuwe wijk in Leeuwarden, waar 3.200 woningen gebouwd worden. Docks is de ultieme plek om horeca met een informatiecentrum te combineren in een recreatiegebied. Middels evenementen wil het restaurant de wijk op de kaart zetten. Het moet een echte hotspot worden.

De keuze voor modulaire bouw 

Het gebouw is een tijdelijke locatie. Het permanente gebouw komt in de nieuwe jachthaven, driehonderd meter verderop. Docks wilde een industriële look. Eerst wilden zij zelfs zeecontainers, maar deze moet je zo grondig bewerken, dat het niet haalbaar was. Daarna dachten zij aan tweedehands modules kopen of modules huren. Maar omdat het om twee tot vijf jaar gaat, was nieuw kopen en helemaal naar wens laten maken een beter idee.  

Uiteindelijk is er gekozen voor acht modules, welke in een u-vorm zijn geplaatst. In het midden is een handgemaakte bar en een zitgedeelte. Alles is bekleed met steigerhout en het gebouw heeft extra grote ramen. Zo halen zij binnen naar buiten. Buiten hebben zij een groot vlonderterras met groen en een watertje, voor een echt strandgevoel. 

Duurzame horeca 

Docks is altijd bezig met duurzaamheid. Vandaar de naam Barrevoets voor hun eerste horecazaak. Dit betekent: met je voeten in de wei. Die naam staat voor dicht bij de natuur, eerlijk en nuchter. Zij kiezen altijd voor bewuste producten van biologische herkomst. Met energie gaan zij ook zo spaarzaam mogelijk om. Denk aan ledverlichting en duurzame stroom. Ook heeft het gebouw een extra functie. Er is een opzichtersunit aan vastgemaakt, zodat de projectontwikkelaars van de gemeente een werkplek hebben. 

Hoogseizoen bij Docks 

Docks geeft begin 2021 aan te hopen op een mooi hoogseizoen, waarin zij alle dagen open zijn. Zij zijn helemaal klaar om weer te gaan knallen. Of ze daadwerkelijk hebben geknald? Daar komen we nog op terug!